Saturday, November 29, 2008

Naik Qatar Airways atau Air Asia?

Aku pi London naik Qatar Airways. Ticket beli mase tuh time "Matta Fair". So "Matta Fair" ini mmg great bargain. Aku memang suggest la if korang nk beli tiket nak jimatkan harga tunggu time ni. Fair Matta ini biasanya diadakan 2 tahun sekali bagi KL. Tapi ader gak Matta Johor, Penang dsbnya. Kira jimat la aku beli tiket neh semua sekali dah masuk taxes ader lah lebih kurang RM 3000.00 ++.

Kalau tidak harganya lebih mahal. Ticket flight transit kat Doha, Qatar. So dapatla aku tengok airport Qatar tuh.. transit tak lame, dalam 3jam tak terasa sebab keluar imigresen, sah kan perjalanan seterusnya tup2 dah time mase utk berlepas. Qatar neh sebuah negara maju. Tengok ajer airport dah tahu. Orang2 Qatar ini besar2 tinggi dan yg lelaki kebanyakkan hitam2. Tapi dorang ini macam kasar sikit la..especially kat airport, but syukur alhamdullilah tiada apa2 insiden tak diingini berlaku kat aku ngan kakak aku. So kalau korang berkesempatan buat transit cam aku jgn lepaskan peluang, restoran makanan segera seperti KFC / MC D dia halal, ialah Qatar kan sebuah negara Islam...

Ermm aku nak tabik sikit ngan flight Qatar ini, mmg best naik Qatar. Selain mereka nak compete ngan Emirates dan menjadi Airlines no 1 dunia, services mereka adalah memuaskan. Anak2 kapal nyer berbilang bangsa...aku tengok Qatar mmg sengaja ambil yang berbilang bangsa and multi language kira bilingual la steward n stewardess nye. Makan die tak silap aku adalah 6 kali. Dari lunch, snack, dinner, supper...mmg best. Tak perlu ragu2 makanannye pun halal. Duduk dalam flight Qatar boleh kate selesa...so perjalanan dalam 7+ jam ke Qatar tidakla kami terasa.

Kalau korang nak booking tiket ke London naik Air Asia, walaupun korang kagum ngan harga2 yg sedang di promosikan mahu pun tiket XL seat die...korang kenelah fikir betul2 dan comparekan harga2 nya. Korang leh naik Air Asia tapi perlu fikirkan perjalanan masa nya yg mengambil masa 13jam tanpa berhenti dan juga airport tempat flight die arrival kat Stansted....tempat ini jauh kawasan suburbs so lebih jauh dari Gatwick.

Kenapa aku begitu berkira pasal tempat pendaratan pesawat Air Asia neh? Sebabnya korang akan tanggung cost yang mahal untuk transfer ke Kota London.... jadik2 fikir2 kan la...
Kira2 aku amek Qatar ni transit lebih kurang 14jam 1/2 la tapi leh rehat lagi......sambil transit sambil cuci mate n regang2kan badan....

Tapi ape2 pun ikut budget memasing la kalau nk tahu lebih lanjut about Standsted Airport boleh la ke link ni:- http://www.stanstedairport.com/

Ermm berikut kenang-kenangan aku punye flight details:-
FRI 02JUN KUL/DOH 2045-2310 QR623 NON STOP-AIRBUS A300-60 7HR 25M
SAT 03JUN DOH/LON 0130-0655 QR 75 NON STOP-AIRBUS A300-20 7HR 25M
TUE 13JUN LON/DOH 1100-1945 QR 76 NON STOP-AIRBUS A330-20 6HR 45M
TUE 13JUN DOH/KUL 2320-1200 QR 620 NON STOP-AIRBUS A300-60 7HR 40M

MULTI MEALS ALL SECTOR....

Ape2 pun terima kasih pada kakak aku yg paling aku sayang... dia la yang support ticket aku neh...sampai sekarang hutang aku kat die tak terbayar beb....kalau tak kerana dia aku tak dapat tebus hadiah lucky draw ini...dan aku ingat mmg tak berkesempatanlah aku jejak kaki ke Europe sampai bila2 pon hehehe....dah tuh kakak aku bayar la pulak cost GA dia about @ USD 999, juga extension nite 1 malam kat Riverbank Park Plaza @ USD 242, rate x ngan 3.8 mase tuh...lum lagi masuk perbelanjaan 3 malam extra kat London ngan belanja2 lain semasa kat Europe...tima acih mak lang tak terbalas budi mak usu kat mak lang...sayang maklang.

3 comments:

ftg said...

ada lagu heavy metal ngam nihhh

syareena said...

BESTNYER....ble la na dapat p sane ek?

pink shiba_sakura said...

Huhuhu, tima acih ftg...suke gak kew ngan lagu neh...ermm i sume layan janji besh...

Syareena, hehehe insyallah ader la rezeki u ke sane nanti...