Friday, October 31, 2008

Membeli Belah kat Beijing, Makanan Halal....

Orang2 kita dari Malaysia memang gila shopping!!! Khususnya kalau berkunjung ke Beijing neh bukan la dor ang minat sangat tengok bangunan bersejarah...atau mendengar cerita tentang sejarah..... Yang dorang tahu shopping2 aje.

Bila nak beli barang2 kat Beijing ni pastikan anda bawak wang secukupnya. Kalau tak rambang mata la. Kenale pandai tawar menawar. Pejual2 kat Beijing ini paling2 dorang senyum2 ajer kalau kita tawar harga lebih dari separuh.

Tak la se perti kat Thailand tuh kalau tak beli diaorang masammm jer muka. Kat Indonesia cam kat Bali yang area Kuta/Sanur pon serupa...dia marah2kan kite pulak kalau tak nak beli.

Kalau anda berpeluang melawat ke Masjid Bersejarah Niujie kat Muslim Community, jang an lupa singgah ke Muslim Supermarket gedung yang besar lebih kurang 3 tingkat.

Kat sini bukan sajer orang2 yg beragama Islam datang membeli tapi orang2 bangsa cina dan lain2 gak... Mase neh la kite leh cuba makan makanan halal tempatan....seronok tau...
Ada bermacam2 barangan halal..termasuk meggi dalam cup.. "Bin tuo Long" buah yang di salut ngan gula...Kek2, Biskut2..Roti semuanya halal...



Apa barang yang kita leh dapati semasa kat Beijing? Barang2 dari kilang khasnya, Ha...kat mane nak shopping barang2 neh??

Kalau kilang2 tuh biasa ikut tour la....barang tak la di jamin 100% berkualiti...tapi kenelah pandai memilih menang membeli dan memakai:-

Jade Kristal, krim Kecantikan dari Mutiara, Teh Cina yang terbaik yang sederhana semua ada.

Krim kulit terbakar (Bao Fu Ling),memang di rekemen anda beli, sangat berkesan terbukti.

Kain Silk (Sutera), dapat beli kat kilang lagik bagus..lagik murah ada kualiti dll. Segala hape yg di buat dari silk boleh beli, bantal poonn ada..

Barang2 lain ya ng murah2? Kat mane nak beli?? Adalah beberape shopping complex nyer... Barangan kulit, kasut, beg tangan, baju, seluar dalam, baju dalam, Barangan Seramik,Souvenir sempena Olympic Games.

Baju2 alatanuntuk musim sejuk semua ada...kalau kat Winter Time ke mahall...Kain alas meja cantikkk, sarung tisu, sarung kusyen, cadar, langsir dan sbgainya. Memang berbaloi....kalau pandai tawar menawar boleh dapat kain alas meja yang plain design (8 kerusi) untuk harga RM 80.00 kalau kat sini ratus2...pastuh sarung kus yen yang cantik tuh leh dapat RM 5.00 jer sehelai...kene pandai la tawar... (Kalau belikat KL Mahal harga 3x ganda pon ada)

Alat sepertiMP4 ada gak tak kene pandai memilih takut kene tipu, biasa harga leh dapat 1/2 dari harga kat Malaysia. Kasut crog....hahaha memang murah original tuh made from China, CD DVD player...leh dapat murah2...RM 10 pon ader original bukan ciplak...

Banyak lagi la yang boleh di beli....tak payah gi tempat2 yang mahal2 macam kat Wang Fu Jing Strett, Yashow Yueshowpon okeh, New Russian Market pon ader...

Pendek kata semuanya ada.....MAK NGAN BAPAK JER TAK DE!!!!!!!!!!!!!!

3 comments:

nizafauzi said...

wahh.. bestnyee shopping kat beijing..

nak tny ni, kalo shopping byk2 kat sane, nnt nak balik tak kene tax ke ek.. first time sy nak travel oversea ni... :)

Pink Shiba_Sakura, IIDA Smiles said...

Hi Salam Niza, time kasih atas komen yang diberikan....

Urmm dah beli ke pakej ke Beijingnye??

Kalau beli barang banyak2 kat Beijing kena tengok gak la barang ape....kalau beli baju lain2 jenis macam t-shirt ke tak la kena tax...sebab kita beli untuk kegunaan sendiri...lain la kalau membeli secara borong tuh....

Hehehehe....harap info diatas dapat membantu...

nizafauzi said...

thanks for replying..

belum lg.. masih discuss lg dgn hubby.. ooo mcm tu.. sbb hati nak ke sana, tp takut lupe diri plak, alih2 kene tax pulak nnt.. :)